Loading...
Loading...
Loading...

Araba Neden Hararet Yapar?

Araçlarda hararet problemi, özellikle yaz aylarında ve uzun yolculuklarda sıklıkla karşınıza çıkabilir. Üstelik hararet sadece yolculuğunuzu değil, aracınızın sağlığını da olumsuz etkiler.
Peki, araba neden hararet yapar ve bu sorunu yaşadığınız anlarda ne gibi müdahalelerde bulunmanız gerekir? Gelin tüm bu soruların cevaplarını birlikte ele alalım.
 

Soğutma Sistemi Problemleri

Aracınızın soğutma sistemi motorunuzun aşırı ısınmasını önlemek için tasarlanmıştır. Soğutma sistemi; radyatör, termostat, su pompası, fan ve hortumlar gibi bir dizi bileşenden oluşur. Bu sistemlerdeki tıkanmalar veya su pompasının hasar görmesi aracınızın hararet yapmasına sebep olabilir.

Sıcak Hava ve Aşırı Yüklenme:

Sıcak hava koşulları aracın hararet yapma olasılığını artırabilir. Özellikle trafikte uzun süre vakit geçirildiğinde ya da ağır yük taşındığında motor normalden daha fazla ısınabilir ve bu durum soğutma sisteminin zorlanmasına, dolaylı yoldan da hararete sebep olabilir.

Su ve Antifiriz Seviyelerinde Yetersizlik

Aracınızın soğutma sisteminin sorunsuz olarak çalışması için yeterli su ve antifiriz seviyelerine sahip olması gerekir. Eksik su veya antifiriz, motorun yeterli şekilde soğutulmamasına ve hararet yapmasına neden olabilir.

Termostat Sorunları:

Motor sıcaklığını kontrol eden termostat arızalanırsa motorun aşırı ısınması veya aşırı soğuması gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Kayış Problemleri:

Aracınızın motorunda bulunan kayışlar, su pompaları da dahil olmak üzere çeşitli bileşenleri çalıştırmak için kullanılır. Kayışlarda bir sorun olduğunda su pompası yeterli miktarda soğutma suyu dolaştıramaz ve araç hararet yapabilir.

Araba Hararet Yaparsa Ne Olur?

Aracınızın hararet yapması, aracınız için önemli bir sorunun habercisi olabilir. Bu yüzden hararet problemi gözlemlenen araca uzman kişiler tarafından müdahale edilmesi çok önemlidir. Hararet problemleri aşağıdaki hasar durumlarını beraberinde getirebilir.

Motor Hasarı:

Arabanızın hararet yapması motorun aşırı ısınması anlamına gelir. Motor aşırı ısındığında içerisindeki metal parçalar genleşir ve bu durum motorun normal çalışma toleransını etkiler. Müdahale edilmeyen hararet durumlarında motorun içindeki parçaların ömrü kısalabilir.

Silindir Kafası Hasarı:

Motorun silindir kafası; emme, sıkıştırma ve egzoz işlemlerini gerçekleştiren önemli bir yapıdır. Hararet nedeniyle silindir kafası genleşebilir veya deformasyona uğrayabilir. Bu durum, silindir kafasının sızıntı yapmasına ve motorun performansının düşmesine yol açabilir.

Silindir Bloğu Hasarı:

Motorun ana gövdesi sayılan silindir bloğu, aşırı ısınma durumunda genleşebilir ve bu durum çatlakların oluşmasına sebebiyet verebilir. Silindir bloğu hasarı basıncın düşmesine, sıkıştırma kaybına ve motorun gücünün azalmasına neden olabilir.

Conta Yanması:

Motorun soğutma sisteminde aşırı ısınma meydana geldiğinde silindir contaları zarar görebilir. Conta yanması olarak da bilinen bu durum, silindir contalarının sızıntı yapmasına ve motorun yağı ile soğutma suyunun karışmasına sebep olabilir. Bu tip durumlarda motor yağındaki kalite düşer ve yağlama sorunları ortaya çıkar.

Yağ Kalitesinin Düşmesi:

Aşırı ısınma durumunda motor yağındaki kalite düşebilir. Yüksek sıcaklık, yağın oksidasyonunu hızlandırarak performansını azaltabilir. Performansın azalması ile birlikte motorun içindeki parçalar daha fazla sürtünmeyle çalışır ve meydana gelen aşınma ile birlikte motorun ömrü azalır.

Araba Hararet Yaparsa Ne Yapılmalı?

Olası hararet durumlarında ilk aşamada aracınızı durdurup motorun soğumasını beklemeniz gerekir. Motorun soğumasını beklemeden radyatörün kapağını açmanız aracınızı ve en önemlisi sizi tehlikeye sokacaktır. Aracınızın soğuduğundan emin olduktan sonra radyatör kontrolünü gerçekleştirebilir, gerekli durumlarda temiz su eklemesi yapmalısınız. Bu işlemden sonra aracınızı olduğu yerde bir süre çalıştırarak hararet seviyesini kontrol edebilir, normal seviye artışı gözlemlenirse yolunuza devam edebilirsiniz. Araç bakımı yaptırılması ve tüm kontrollerin düzenli olarak sağlanması bu konumda önemlidir.
 

Araba Hararet Göstergesi Kaç Olmalı?

Aracınızın hararet göstergesi benzinli ya da dizel fark etmeksizin 85-90 derece aralığında ise motorunuzda aşırı ısınma problemi yaşanmıyor demektir.
Tekliflerim
Tekliflerim({{ basketProductCount }} Adet)
{{index + compareLength}}
{{index + compareLength}}
;