Loading...
Loading...
Loading...

Lastik Ne Zaman Değişmeli?

Lastik Ne Zaman Değişmeli?

Sürüş güvenliği ve trafikte olumsuz durumlarla karşılaşmamak için lastiklerin düzenli şekilde takip edilmesi öncelikli konular arasında yer alıyor. Lastiklerin hava basıncının her zaman belli bir seviyede olması, hem aracın sürüş halinde iyi bir performans sergilemesine hem de güvenlik ve düşük yakıt tüketimine etki ediyor. Dolayısıyla aşınan ve ömrü tükenen lastiklerin yakından takip edilmesi yüksek önem taşıyor.

Yıpranma ya da aşınma belirtilerini dikkatli bir biçimde kontrol etmek için öncelikle lastiklerin doğru ve uygun bir biçimde şişirildiğinden emin olmak gerekiyor.  Yapacağınız rutin kontroller ile de doğru değişim zamanını bulabilmeniz mümkün. Peki bu adımlar nelerdir?
 

  • Lastik yanağında hasar görülüyorsa
  • Lastik sırtında tavsiye edilen diş derinliği düzeyinin ötesinde aşınma bulunuyorsa
  • Lastikte çapı 6 milimetreyi aşan bir delik görülüyorsa
  • Lastiğin tekerlek üzerine oturan kenarında hasar görülüyorsa ya da deforme varsa
  • Lastiğin kullanım ömrü tükenmişse
  • Lastikte eşit olmayan bir aşınma görülüyorsa
Araç lastiklerini düzenli olarak kontrol etmek ve kullanımlarının güvenli olduğundan emin olmak için yılda en az bir kez bir profesyonel yardım alınması öneriliyor. Ayrıca yol tutuşunda değişiklik veya sürüş sırasında olağan dışı sesler duymanız halinde en kısa sürede kontrol ettirmeniz oldukça önem taşıyor.
 

Lastik Ömrü Kaç Yıl?

Araç sahiplerinin yaz lastiği ve kış lastiği olarak iki farklı lastik bulundurmaları gerekiyor. Ülkemizde 1 Aralık ve 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanmak zorunlu olup bu tarihler dışında -aksi belirtilmediği durumlarda- yaz lastikleri kullanılabilir. Bu lastik değişikliği hem sürüş güvenliği hem de hem de yakıt tasarrufu için oldukça önemli.

Lastik ömrü kullanıma, araç ağırlığına ve çevre koşullarına göre değişiklik gösterebilir. Ancak üretim tarihinden itibaren 5 yıl sonra değişim gerekmese de yılda bir kez kontrol edilmesi öneriliyor.
 

Lastik Değişimi Nasıl Yapılır?

Araç lastik değişimi ilk başta göz korkutucu ve zorlu görülse de doğru ekipman ve bazı temel bilgilerle görüldüğünden daha basit bir işlemdir. Lastiğini değişimi için gereken adımlar şu şekilde sıralanabilir:
 

  • Öncelikle araç düz, güvenli bir zemine park edilmeli ve el freni çekilmelidir.
  • Yedek lastik, kriko, bijon anahtarı ve takozlar bagajdan alınmalıdır.
  • Takozlar, aracın kaymasına karşı önlem almak için değiştirilecek olan lastiklerin tam karşısındaki lastiğin önüne ve arkasına dikkatlice yerleştirilmelidir.
  • Ardından patlak lastik üzerindeki bijon somunları gevşetilmelidir. Bijon anahtarını kullanarak her bir somunu saat yönünün tersine çevrilmeli, ancak henüz çıkarılmamalıdır.
  • Lastik yerden kalktıktan sonra bijon somunları ve patlak olan lastik çıkarılır.
  • Yedek lastik merkeze yerleştirilir ve bijonlar önce el yardımıyla sonra da anahtarla saat yönüne doğru dikkatlice sıkılır.
  • Ardından aracı indirmek için tekrar kriko kullanılır.
  • Araç tamamen zemine indiğinde bijon ve somunlar tekrar kontrol edilir.
  • Son olarak yedek lastiğin hava basıncı kontrol edilir. İşte bu kadar!
Araç lastik tamiri ya da değişimi esnasında dikkatli olmak çok önemlidir. Bu gibi durumlarda kendinizi yetkin hissetmiyorsanız mutlaka bir profesyonelden yardım almalısınız.

Avis Filo, müşteri memnuniyeti ve güvenliği kapsamında kiralık tüm araçlarının lastiklerini belirlenen şartlar çerçevesinde rutin olarak kontrol etmekte ve eskiyen lastiklerin değişimlerini yapmaktadır. Avis Filo’nun lastik hizmetleri kiralanan aracın sözleşmede yer alan km bilgisine uygun bir biçimde kontrollü bir biçimde uygulanmaktadır. Unutmayın; bizler için güvenliğiniz, önceliğimiz!
 
Tekliflerim
Tekliflerim({{ basketProductCount }} Adet)
{{index + compareLength}}
{{index + compareLength}}
;