Ticari Araç Kiralama İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?
Ticari araçların kiralanmasında kullanım amaçlarına göre farklı belgeler gerekir. Kullanılacak araç yük taşımacılığı için kiralanıyorsa aracın büyüklüğüne göre ruhsatlarda belirtilen tanımlara uyumlu belgelendirme yapılmalıdır.
Turistik bölgelerde seyahat etme amaçlı araç kiralama yolunu kullanacaksanız da araç ruhsatına yolcu sayısı eklenmelidir. Ruhsata bir sayının belirtilmediği durumlarda aracın K belgesine sahip olması gerekir. Bahsettiğimiz bu K belgesi aracın taşıma şekline göre K1 ve K2 olarak ayrılır. K1 belgesine sahip araç; Türkiye’de yük taşıyabilir.
K2 belgesiyle de aracın yalnızca gerçek sahibine yük taşıma izni verilir. Kişisel sebeplerle uzun dönem ticari araç kiralamanız gerekiyorsa K2 belgesi ve diğer taşımacılık belgelerine sahip olmanız gerekmektedir.
Ticari ruhsatlandırılma yapılacak kiralık araçları kullanacak sürücülerin, araç sınıfına göre belirlenen SRC belgesine sahip olmaları gerekmektedir. Bu belge; Karayolları Taşıma Yönetmeliği’ne göre yurt içinde eşya, yük ve kargo taşımacılığı yapan tüm sürücülerin almasının zorunlu olduğu mesleki yeterlilik belgesi olarak tanımlanabilir.
Hususi ruhsatlı N1 ve N1G1 araç sınıfında yer alan kamyonet cinsi olarak tescil edilen taşıtların, taşınan eşyanın ticari olmadığı taşımalarda kullanılmak kaydıyla, uzun veya kısa dönem kiralanmasında binmek amaçlı kiralama yapılarak Taşıma Belgesi (K Belgesi) ve SRC belgesi olmadan kullandırılabilmektedir.